Alerji Deri Testi

Deri prick testi yani alerji deri testi, insanlarda IgE’ye bağlı duyarlılığın varlığını değerlendirmek için yapılan en basit yöntemdir. Bu test alerjik hastalıkların teşhisinde güvenilir ve doğru sonuç veren önemli bir testtir. Bu makalede sizlere deriden yapılan alerji tessi hakkında bilgi verdik

Alerji Deri Testi

İlk cilt testini 1865 yılında Charles H Blackley uygulamıştır. 1924 yılında Lewis ve Grant ilk olarak deri prick testi yöntemini tanımlamıştır.

Deri prick testi, insanlarda IgE’ye bağlı duyarlılığın varlığını değerlendirmek için yapılan en basit yöntemdir. Deri prick testinde, belirli alerjenler bir lanset yoluyla alerjik bireylerin cildine çizme yöntemiyle teması sonrası ciltteki mast hücrelerine bağlı alerjene özgü IgE nin bağlanmaıyla mast hücresi içindeki maddeler ciltte kabarıklık ve kızarıklık oluşturmaktadır. Bu kabarıklığın ve kızarıklığın değerlendirilmesiyle alerji testi yorumlanmaktadır. Vücudumuzda alerjik hastalığın varlığını gösteren küçük bir göstergedir.

Deri prick testleri hangi sorunlarda yapılmalıdır?

Deri prick testi yapılması için öncelikle tıbbi öykü ve muayene gerekir. Öykü ve muayene bulguları tip 1 dediğimiz IgE’ye bağlı alerjik hastalığı düşündürüyorsa bu test yapılabilir. Özellikle ev tozu mite, polen, evcil hayva tüyü gib havada bulunan alerjenlere bağlı astım, alerjik nezle, göz alerjisi durumlarında, gıda alerjisi, arı alerjisi, ilaçlar ve mesleki alerji sorunlarında deri prick testi yapılması uygundur.

Alerji Deri Testi yapılması uygun olabilen sorunlar:

-Astım

-Alerjik Rinit )Alerjik nezle)

-Egzama (Atopik dermatit) (IgE ye bağlı alerji şüphesi olanlarda)

-Şüpheli gıda alerjisi (alerjik şok geçirmiş, oral alerji sendromu, ani gelişen kurdeşen, gıda alerjisine bağlı egzama düşünülen durumlarda)

-Şüpheli ilaç alerjisi

-Arı ve böcek alerjileri

-Şüpheli mesleki alerjik hastalık olanlar

-Tetikleyci bir alerjenden şüphelenilen kronik kurdeşen durumunda

-IgE’ye bağlı alerjiden ğüphelenilen eozinofilik özofajit, eozinofilik gastroenterit veya alerjik bronkopulmoner aspergillozis gibi nadir görülen durumlarda deri prick testi yapılabilir.

Deri Prick Testi Yorumlanmasında Alerji Uzmanının Önemi

Hastanın geçmişine ve coğrafi bölgeye dayalı olarak önemli, ilgili alerjenler hakkında yeterli bilgiye sahip bir klinisyen, hangi spesifik alerjenlerin test edildiğine karar vermeli ve test sonuçları klinikle birlikte yorumlamalıdır. Deri prick testleri, ciddi alerjik reaksiyon veya alerjik şok gelişmesi durumunda acil tedaviyi yapabilecek bilgi ve tecrübesi olan, ekipmanın olduğu kliniklerde yapılmalıdır. Klinik olarak stabil hastalarda standartlaştırılmış alerji testleri kullanıldığında alerjik şok gibi ciddi reaksiyonların gelişme riski oldukça düşüktür.

Alerji tetslerinin yorumlanması konusunda eğitim alan uzmanlar doğumdan 18 yaşına kadar olan çocuklarda çocuk alerji uzmanı, 18 yaşından büyüklerde yetişkin alerji uzmanlarıdır.

Sonuç Olarak

Deri prick testi yani deri alerji testi, insanlarda IgE’ye bağlı duyarlılığın varlığını değerlendirmek için yapılan en basit yöntemdir.

-Öykü ve muayene bulguları tip 1 dediğimiz IgE’ye bağlı alerjik hastalığı düşündürüyorsa bu test yapılabilir. 

-Alerji tetslerinin yorumlanması konusunda eğitim alan uzmanlar doğumdan 18 yaşına kadar olan çocuklarda çocuk alerji uzmanı, 18 yaşından büyüklerde yetişkin alerji uzmanlarıdır.