Alerji Deri Testi Sonucu Nasıl Olmalı

Alerji deri testi sonucu verilirken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Alerji testi yapılan kişi, tarih, test sonucu ve alerji testi yapan doktorun isminin olması olmazsa olmazlardandır. Bu makalede de alerji testi sonucunda dikkat edilmesi noktaları vurgulamak için yazdık. 

Alerji Testi Sonucunda Olması Gerekenler

Her test kayıt altında olmalı

Her tıbbi işlem gibi alerji testleri de kayıt edilmeli ve test sonucu olarak hastalara verilmelidir. Test sonucu kaybedildiğinde kayıtlardan bulunarak verilebilmelidir.

Alerji Testinde Olması Gereken Bilgiler

Alerji deri testi sonucu belgesinde;

-Hastanın adı ve soyadı, doğum tarihi, alerji testi uygulama tarihi,

-Alerji testini yapan doktorun adı, telefon numarası,

-Alerji testi uygulanan bölge,

-Alerji testi testi yapan teknisyen/hemşire/doktor/sağlık meslek stajyeri adı,

-Kullanılan cihaz tipi,

-ilgili alerji testi sonuçlarla birlikte negatif, pozitif kontrol sonuçları,

-Alerji testinde  test edilen alerjenlerin ismi, latince ismi ve alerjen üretici firmanın adı,

-Alerjen özütü seyreltilmişse seyreltme oranı,

-Her alerjen için ortaya çıkan kabarıklık ve kızarıklığın boyutu,

-Alerji testi sonrası okuma zamanı (genellikle 15-20 dakika) olmalıdır.

-Ayrıca isteğe bağlı olarak teste başlamadan önce sonucu etkileyebilecek ilaçları kullanmadığını bildirir onam formunda onay kutusunun işaretlenmesi önemlidir.

-Alerjen özüt kaynağı, lot numarası ve son kullanma tarihleri ayrı ayrı tutulabilir.

Alerji testi sonucu verilirken verilen sonuçta olması gereken birçok bilgi var. Bu bilgilerin birçoğu maalesef yazılmamaktadır. Bu da testin güvenirliğinde sorunlara neden olabilir. Bu nedenle de alerji testi sonucu verilirken olması gereken bilgiler ayrıntılı olarak yazılması durumunda testi yorumlanması da kolaylaşmaktadır.

Alerji Testini Değerlendirmede Alerji Uzmanının Önemi

Alerji test sonucunda olması gereken en önemli bilgi testi yorumlayan doktorun alerji uzmanı olmasıdır. Alerji uzmanı tarafından yorumlanmamış alerji testlerinin aslında çok da bir önemi yoktur. Çünkü alerji testi yapılması, değerlendirilmesi ve klinikle uyumunun yorumlanması, alerji aşısı kararı için eğitim alan uzmanlar alerji uzmanlarıdır. Doğumdan 18 yaşına kadar olan çocuklarda alerji testi yapılması konusunda çocuk alerji uzmanları, 18 yaşından büyüklerde yetişkin alerji uzmanları eğitim almış ve bu konuda uzmanlıkları vardır. Bu nedenle de alerji testinin alerji uzmanları gözetiminde yapılması ve yorumlanması çok önemlidir

Alerji Testinin Alerji Uzmanı Tarafından Değerlendirildiğini Nasıl Anlayacağız?

Alerji testinin alerji uzmanı tarafından yapıldığını anlamak çok zor değildir. Alerji testi sonucu altında yapan doktorun kaşesine bakılması gerekir. Kaşesinde çocuk hastalar için ”Çocuk Alerji Uzmanı” veya ”Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı” yazması ve yetişkin hastalarda ”Alerji Uzmanı” veya ”İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı” yazması gerekir. Bu ibareler yazmıyorsa maalesef test yapan doktorunuz alerji uzmanı değildir. Sadece Alerji kelimesinin kullanılması veya Alerji bölümü yazması yetmez. bu nedenle kaşe çok önemlidir.

Sonuç Olarak

-Alerji testi yapılan kişi, tarih, test sonucu ve alerji testi yapan doktorun isminin olması olmazsa olmazlardandır.

-Alerji test sonucunda olması gereken en önemli bilgi testi yorumlayan doktorun alerji uzmanı olmasıdır.

-Alerji testi sonucu altında yapan doktorun kaşesine bakılması gerekir.

-Alerji testi sonucunda test yapan doktorun kaşesinde çocuk hastalar için ”Çocuk Alerji Uzmanı” veya ”Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı” yazması ve yetişkin hastalarda ”Alerji Uzmanı” veya ”İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı” yazması gerekir.